10 grudzień 2020

Przepisy tradycyjne - zapraszamy na zupy

fot/https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Zurek.w.pieczywie.jpg#/media/Plik:Zurek.w.pieczywie.jpg
Żur kujawski
REKLAMA
Składniki:
  • biała kiełbasa
  • boczek wędzony
  • cebula
  • maślanka
  • czosnek
  • majeranek
  • pieprz
  • sól
  • ziele angielskie
  • śmietana
  • mąka
  • cytryna
Wykonanie:

Przygotowanie zakwasu (kiszenie żuru): 10 dag mąki żytniej wsypać do żurownika (dzbanka glinianego) i zalać 1/2 litra wody przegotowanej letniej. Dobrze wymieszać, przykryć (np. czystą ściereczką, kawałkiem papieru) i odstawić w ciepłe miejsce na około 3 dni.

Po upływie trzech dni gotowy zakwas zlać, zostawiając niewielką ilość na dnie (stanowi to zaczyn do następnej porcji zakwasu – dosypać mąki żytniej i znów zalać letnią, przegotowaną wodą). Następna porcja ukiśnie szybciej, ponieważ zawiera już żywe kultury bakterii kwasu mlekowego powstałe w procesie kiszenia.

Żur wymieszać, połączyć z wodą i roztartymi przyprawami a następnie zagotować.

Cebulę obieramy, drobno siekamy i podsmażamy na tłuszczu z wędzonką.

Do zupy dodajemy podsmażoną cebulę z wędzonką lub kiełbasę (w wersji postnej nie dodaje się mięsa ani okrasy).

Następnie dodajemy kilka łyżek zahartowanej śmietany (również nie musi być dodana, zamiast śmietany można dodać także mleka). 
PRZECZYTAJ JESZCZE
Koronawirus
kujawsko-pomorskie
49675
zobacz mapę / szczegóły
REKLAMA

Kalendarz Wydarzeń / Koncertów / Imprez w Łasinie